Anjès Brussel

"Doordat ik alle vrij­heid krijg om initia­tief te ne­men in de inrich­ting van mijn stage, kan ik echt ont­dek­ken waar mijn inter­esses lig­gen en waar ik in de toe­komst mee ver­der wil."

Anjès Brussel
23 jan 2020

Mijn naam is Anjès, ik ben 23 jaar en loop mijn derdejaars meewerkstage op het hoofdkantoor van Praxis. Via de bekende vacaturesites kwam ik voornamelijk vacatures tegen voor stages binnen Finance, Automotive en bij Gemeenten. Door eigen initiatief ben ik bij Praxis terecht gekomen.

De toenmalige stagiair had net de vacature online gezet voor een nieuwe HR-stagiair, waar ik direct op kon reageren. Vanaf dat moment ging het snel, binnen een week na het sollicitatiegesprek heb ik mijn stagecontract bij Praxis getekend.

De stage die ik bij Praxis uitvoer is mijn eerste stage ervaring. Voor deze tijd heb ik twee jaar colleges gevolgd en casussen behandeld. Ook heb ik onderzoek gedaan in de zorgbranche naar werkdruk onder het zorgpersoneel. Dit was ontzettend leerzaam maar ook weer zo anders dan écht werkzaam zijn in de HRpraktijk.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Praxis is als werkgever ontzettend actief bezig met het ontwikkelen en opleiden van haar medewerkers en stagiaires. Om die reden is er binnen Praxis ook een afdeling Opleidingen, die alle opleidingen en trainingen voor medewerkers van de winkels faciliteert. Deze afdeling werkt nauw samen met organisaties en trainers die opleidingen en trainingen aanbieden en toegespitst zijn op de Praxismedewerker. Zo zijn er managementtrainingen voor leidinggevende-in-opleiding en mbo-opleidingen (op niveau 2, 3 en 4) voor medewerkers binnen Praxis die graag willen doorgroeien. Maar ook trainingen met onderwerpen als verzuimmanagement, gesprekstechnieken, coachen, BHV-trainingen, overvalpreventie en agressiehantering zijn trainingen die we hier aanbieden.

Daarnaast werkt er ook een Learning & Development manager die werkzaam is voor medewerkers op de hoofdkantoren. Zij houdt zich bezig met alles wat komt kijken bij pre-boarding, on-boarding en het ontwikkelen van medewerkers en afdelingen voor zowel het hoofdkantoor in Amsterdam als in Brussel.

Van haar leer ik ontzettend veel over onder andere de candidate journey van Praxis.

Gemiddelde werkdag als consultant

Binnen Praxis ben ik werkzaam op de afdeling Opleidingen als onderdeel van HR. Mijn voornaamste verantwoordelijkheden liggen in het organiseren van de managementtrainingen voor leidinggevende-in-opleiding, het ondersteunen bij de organisatie van verschillende opleidingsmogelijkheden en het ondersteunen van Praxis winkels in het werving & selectieproces. Daarnaast werk ik momenteel veel samen met de Employer Brand & Recruitment Manager. Van haar leer ik ontzettend veel over onder andere de candidate journey van Praxis. Ik word meegenomen in het hele proces vanaf het moment dat er een functie vrijkomt, tot het moment dat iemand is aangenomen voor deze functie. Hierbij komt ook een stuk Employer Brand kijken, waar Praxis ontzettend veel aandacht aan besteedt.

Ook verzorg ik het werving & selectieproces van de nieuwe HR-stagiair, die mij uiteindelijk zal gaan opvolgen en ben ik momenteel bezig met het opstellen van een nieuw stagebeleid voor het hoofdkantoor.

Regelmatig loop ik mee met andere collega’s die ieder beschikken over hun eigen specialiteit. Ik kijk mee met de werkzaamheden die zij verrichten en waar kan, ondersteun ik hen. Zo heb ik al samengewerkt met de arbeidsvoorwaarden-specialist, loop ik mee met een HR Business Partner en de arbeidsomstandigheden-specialist en ondersteun ik de HR-coördinator van personeelsadministratie.

Doordat ik alle vrijheid krijg om initiatief te nemen in de inrichting van mijn stage, kan ik echt ontdekken waar mijn interesses liggen en waar ik in de toekomst mee verder wil. Dit is iets waar ik voor de start van mijn stage nog totaal geen zicht op had, maar ik merk dat dit steeds meer vorm begint te krijgen.

Over de bedrijfscultuur en kernwaarden

De zenuwen die ik de eerste stagedag had, waren direct na die eerste dag weggenomen. Binnen Praxis hangt een ongedwongen sfeer waardoor ik me meteen op mijn gemak voelde. De kernwaarden van Praxis: Open, Positief en Actief zijn direct terug te zien op de werkvloer in de winkels én op het hoofdkantoor. Het gevoel dat ik krijg bij Praxis is: ‘We doen het samen’. Ik kan bij iedereen terecht met vragen en iedereen staat ervoor open om mij mee te nemen in de werkzaamheden die uitgevoerd worden. Het is een stage waarin je eigen initiatief moet nemen voor je ontwikkelpad maar hier krijg ik wel echt alle ruimte voor. Juist omdat ik niet wist waar mijn interesses lagen binnen HR en ik mijn stage wilde gebruiken om dit te gaan ontdekken, is deze vrijheid enorm fijn.

Een ander aspect wat mij enthousiast maakt over Praxis is het nauwe contact met de winkels. Vanuit de afdeling Opleidingen heb ik dagelijks contact met medewerkers uit de winkels en werk ik echt met ze samen. Er is momenteel bijvoorbeeld een mbo-klaslokaal dat geüpgrade mag worden in Praxis-thema (omdat Praxis ook mbo-opleidingen aanbiedt) en allerlei collega’s van het hoofdkantoor gaan hiervoor naar het lokaal om hieraan mee te helpen.

23 jan 2020