Kim Severien

“Tijdens mijn stage ben ik echt eige­naar van een onder­deel binnen een project. Hier­door leer ik veel over hoe je als HR-profes­sional werkt in de prak­tijk en wat hier al­le­maal bij komt kij­ken.”

Kim Severien
20 okt 2020

Ik studeer Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Voordat ik in september 2018 begon aan deze master, heb ik de bachelor Onderwijswetenschappen afgerond aan de Universiteit van Utrecht. Mijn mastertrack van mijn huidige masteropleiding heet ‘Human Resource & Career Management’.

Tijdens een skills training van de cursus Career Management, ontmoette ik Nicoline Hermans. Nicoline is een heel enthousiaste en bevlogen arbeids- en organisatiepsycholoog. Na afronding van het vak, hebben Nicoline en ik samen nog een netwerkgesprek gehad. In dit gesprek kwam de vraag naar voren of ik al een stage had gevonden. Dit was nog niet het geval. Mijn geluk was dat Nicoline ook een tijdje masterstudenten Arbeids- en Organisatiepsychologie had begeleid aan de UvA. Nicoline vroeg mij of ik een bedrijf als HEMA leuk zou vinden om stage te lopen. Hierop zei ik volmondig: “Ja”! Tijdens mijn studie ben ik namelijk werkzaam geweest in kleinere organisaties. Hier heb ik het heel erg naar mijn zin gehad. Ik was alleen wel benieuwd hoe het zou zijn om te werken in een grotere organisatie aka ‘corporate’.

Via Nicoline ben ik in contact gekomen met Charlotte Sikking. Charlotte Sikking is een alumnus van de UvA en sinds twee jaar werkzaam als Learning & Development Specialist bij HEMA. Charlotte en ik hebben vervolgens een heel leuk gesprek gehad waarin ook ter sprake kwam dat HEMA op zoek was naar een nieuwe Learning & Development stagiair op de HR afdeling. Deze stageplek zou voor mij de ideale kans zijn om erachter te komen of ik de geleerde kennis tijdens beide studies toe kon passen in de praktijk. Ik heb toen direct gesolliciteerd en was dolblij toen ik hoorde dat ik de stageplek had bemachtigd. Ik ben Nicoline tot op de dag van vandaag nog erg dankbaar voor haar rol in deze bemiddeling! Zo zie je ook meteen maar hoe waardevol een netwerkgesprek is 😊.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Binnen HEMA gebeurt het wel eens dat stagiairs na hun stage de kans krijgen om te blijven. Zo gebeurt dit ook regelmatig op de HR afdeling waar ik momenteel mijn stage loop. Op het moment dat de samenwerking vanuit allebei de partijen bevalt, wordt er gekeken of er een geschikte functie intern uit staat waarop je kunt solliciteren. HEMA is ook een voorstander van het behouden van talent binnen de organisatie, waar mogelijk. Op het moment dat er geen functie intern open staat, zal er daarom worden gekeken of er ruimte is voor een passende oplossing. Natuurlijk is jouw eigen pro activiteit hierin heel belangrijk!

Waar ik met name veel van leer, is dat ik binnen de projecten echt eigenaar ben van een bepaald onderdeel.

Eigenlijk nooit hetzelfde! Natuurlijk heb je standaard werkzaamheden die je elke week uitvoert, zoals: meetings met je collega’s, het beantwoorden van mails en het updaten van de learning portal. Ook ben ik iedere maand bezig met het organiseren- en begeleiden van de maandelijkse onboarding dag waarop wij nieuwe HEMA medewerkers op ons hoofdkantoor verwelkomen. Hier ben ik elke week wel eventjes zoet mee, maar dan net met een ander onderdeel (uitnodigen van deelnemers, contact met sprekers, regelen van lunch, tot het begeleiden van de dag zelf). Daarnaast werk ik, niet te vergeten, ook elke week aan mijn stageopdracht. Hiervoor krijg ik voldoende tijd, ruimte en begeleiding vanuit HEMA. Mijn stageopdracht is om een onderdeel van het onboardingproces in de HEMA winkels in Nederland te evalueren. De overige activiteiten van mijn werkdagen zijn heel afwisselend.

Dit is ook kenmerkend voor het werken binnen de Retail branche: ad hoc, dynamisch en elke dag kan weer anders zijn. De ene week heb ik een meeting met een trainer, de andere week ondersteun ik bij een sollicitatiegesprek, of help ik bij de voorbereidingen van een gastcollege voor onze HEMA collega’s in opleiding. Deze activiteiten zijn compleet afhankelijk van de projecten waar op dat moment aan wordt gewerkt. De afgelopen periode zijn mijn L&D collega’s en ik bijvoorbeeld heel druk geweest met het opzetten, lanceren en uitrollen van een groot trainingsprogramma voor alle leidinggevenden binnen HEMA. Waar ik met name veel van leer, is dat ik binnen de projecten echt eigenaar ben van een bepaald onderdeel. Hierdoor leer ik hoe je als HR-professional te werk gaat in de praktijk.

Bedrijfscultuur en kernwaarden

Ik ben werkzaam op het hoofdkantoor van HEMA in Amsterdam-Noord. Dit is een van de vier bedrijfsonderdelen van HEMA. De andere drie bedrijfsonderdelen zijn: verkoop (de winkels), het distributiecentrum en de bakkerijen. Het hoofdkantoor is een heel modern en fijne werkplek waar ook voldoende flexplekken aanwezig zijn. De cultuur binnen het HEMA hoofdkantoor is vrij informeel, maar kent natuurlijk wel een hiërarchie aangezien er alleen al op het hoofdkantoor ruim 700 collega’s werkzaam zijn. HEMA kent de volgende zeven kernwaarden: ‘quality in everything we do’, ‘our customer first’, ‘we do what we say’, ‘we keep things simple’, ‘we win together’, ‘every penny counts’, en ‘act as an entrepreneur’. Nu zul je misschien wel denken: “Waarom zijn die kernwaarden in het Engels?” Dit heeft er onder andere mee te maken dat HEMA als streven heeft om, naast het sterke Nederlandse merk dat ze al is, ook internationaal (nog) meer te groeien. De collega’s waarmee ik werk zijn stuk voor stuk experts in hun vakgebied en super gedreven. Één ding hebben ze gemeen: allemaal werken ze met passie voor HEMA. En dat is wat het werken voor HEMA zo ontzettend bijzonder maakt!

20 okt 2020